Elektrotechniek, Nieuws, Service & Onderhoud, Zonnepanelen

EU-importheffing voor Chinese zonnepanelen gaat naar 42 procent

De Europese Unie stemt definitief in met het opleggen van een importheffing op Chinese zonnepanelen. De heffing, die als antwoord moet dienen op de vermeende dumping van goedkope Chinese panelen, zal op 6 december ingaan en kan oplopen tot 42 procent.

Volgens de Europese Unie is de heffing noodzakelijk omdat Europese fabrikanten van zonnepanelen grote schade ondervinden van door de Chinese overheid gesubsidieerde zonnepanelen die op de markt worden gebracht. De EU meent dat de markt voor zonnepanelen alleen kan blijven groeien als die markt ook fundamenteel duurzaam te noemen is. De voorgestelde antidumpheffing kan oplopen tot 42 procent en gaat vanaf 6 december gelden voor een periode van twee jaar.mooi weer zonnepanelen

De heffing op zonnepanelen komt niet onverwacht. In juni stelde de Europese Commissie al voorlopige importheffingen in ter hoogte van 11,8 procent, nadat uit onderzoek was gebleken dat Chinese fabrikanten zich met hulp van de overheid aan dumping hadden schuldig gemaakt.

De EU sloot echter ook een akkoord met China waarbij een minimumprijs werd afgesproken. Brussel zal met de huidige aankondiging voor het ophogen van de antidumpheffing een uitzondering maken voor Chinese exporteurs die zijn overeengekomen de zonnepanelen tegen deze minimumprijzen aan te bieden. Ook hebben deze bedrijven exportlimieten met de EU afgesproken. Daarmee worden in de praktijk alleen Chinese bedrijven getroffen die geen afspraken met de EU hebben gemaakt.

De import van goedkope zonnepanelen uit China naar Europa wordt geschat op 21 miljard euro per jaar.  Daarmee heeft het land een marktaandeel dat meer dan 80 procent zou zijn. In de periode 2009-2012 daalden de prijzen van zonnepanelen op de Europese markt met meer dan 80 procent.

Bron: Tweakers.net