Nieuws, Zonnepanelen

VS neemt grootste zonnepark ter wereld officieel in gebruik

In de Verenigde Staten is het grootste zonnepark ter wereld officieel in gebruik genomen. Het veld met zonnepanelen, dat een gebied van ongeveer 13 vierkante kilometer beslaat, bevindt zich op de grens van de Amerikaanse staten Californië en Nevada.

De zonnecentrale, het Ivanpah Solar Electric Generating System genoemd, is eigendom van drie partijen, waar Google er één van is, zo meldt Phys.org. De andere twee betrokken bedrijven zijn NRG Energy en BrightSource Energy. De energieproductie ligt op ongeveer 377 megawatt; dat moet voldoende zijn om 140.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Voor de gehele zonnecentrale moest tijdens de bouw een bedrag van 2,2 miljard dollar worden neergelegd, dat door de drie bedrijven is betaald. Daarvoor werden 350.000 spiegels opgesteld, die gezamenlijk door een computersysteem worden aangestuurd. Deze spiegels staan gericht op torens met boilers waarin water wordt verwarmd, die op hun beurt turbines aansturen waarin elektriciteit wordt opgewekt uit stoom. Daardoor gaat het dus niet om conventionele zonnepanelen die zonlicht direct omzetten in elektriciteit, maar om een concentrated solar power-park.

Het Ivanpah is momenteel de grootste zonnecentrale ter wereld, maar het is aannemelijk dat er op korte termijn grotere centrales worden geopend. Op verscheidene locaties wordt gewerkt aan grote zonnecentrales, waaronder in India. Het park zou een capaciteit van 4 gigawatt krijgen, aanzienlijk meer dan Ivanpah.

Bron: tweakers.net