Brandmeldinstallaties en systemen

Brandmeld systemen waarschuwen bij brand. De vakmensen van EPM installeren brandmeld systemen conform de juiste eisen, wet- en regelgeving.

Een brandmeld systeem bestaat vaak uit een rookmelder of brandmelder, die meldt zodra brand ontstaat. Vaak is daar nog een gesproken woord aan toegevoegd. Zodat in meerdere taken wordt gecommuniceerd dat men het pand moet verlaten.

De verschillende mogelijkheden voor brandmeld systemen

  • Brandmeldinstallaties.
  • Ontruimingsinstallaties.
  • Standalone rookmelders of hittemelders.

 

Waarom kiezen voor een brandmeldsysteem?

Een brandmeldsysteem redt levens en kan belangrijke eigendommen en/of cruciale bedrijfsinformatie beschermen. Een brandmeldsysteem geeft een gevoel van veiligheid voor de gebruikers. De techniek is bekend en betrouwbaar.

Voor jou als klant is er één belangrijk keuzecriterium: samenwerken met een goed gecertificeerd bedrijf, dat voldoet aan alle wettelijke voorwaarden en eisen. De installateur moet weten waar hij over praat en moet voldoen aan de zware opleidings- en certificeringseisen. EPM voldoet aan deze strenge eisen.

Wie eist een brandmeldsysteem?

De overheid is vaak eiser van een brandmeldsysteem. Bij nieuwbouw, verbouw of ander gebruik wordt een omgevingsvergunning verleend die hiernaar kijkt.

Ten tweede is de verzekeraar een belangrijke speler. De verzekering let op kostbaarheden of monumentale status van een pand. Ook bij een opslagloods met waardevolle voorraad worden brandmeldsystemen veelvuldig gebruikt.

Tenslotte is er de gebruiker als eisende partij. In het geval dat er geen verplichting of eis is, vanuit overheid of verzekering, dan kan je als gebruiker van een pand een brandmeldinstallatie alsnog overwegen, vanwege veiligheid en zekerheid.

In bijlage 1, artikel 6.20 brandmeldinstallaties uit het Bouwbesluit 2012 staat uitgelegd dat de keuze voor een brandmeldsysteem afhankelijk is van gebruiksoppervlakte en de hoogste vloer van de gebruiksfunctie gemeten boven het meetniveau.

Programma van Eisen

In een programma van eisen komen bevoegd gezag (overheid), verzekeraar en gebruiker aan bod. In een Programma van Eisen (PVE) wordt vastgelegd wat alle partijen eisen en de installatie aan moet voldoen. Wij zijn gecertificeerd om brandmeldinstallaties aan te leggen. Als het PVE is opgesteld en tweezijdig is gecontroleerd, sturen wij het op naar de eiser voor beoordeling.

We zorgen zelf voor een PvE (Programma  van Eisen) en een ontwerp op basis waarvan jij een gebruiksvergunning kunt aanvragen. Onze  vakmensen leggen het brandmeldsysteem aan en zorgen voor het certificaat ná oplevering. Dit regelen we al dan niet in combinatie met een inspectie door een onafhankelijk gecertificeerd instituut. Uiteraard staan wij ook na oplevering met onze onderhoudsafdeling klaar om jou te ontzorgen en te garanderen dat alle systemen foutloos functioneren.

Beheer & onderhoud van brandmeldinstallaties

Volgens de norm NEN 2654-I en NEN 2654-II is bepaald dat een brandmeldinstallatie moet worden onderhouden. Bij structureel onderhoud wordt een brandmeldinstallatie jaarlijks onderhouden.

Onderhoud van brandmeldinstallaties

Een brandmeldinstallatie stuurt altijd andere installaties aan. Denk aan een ontruimingsinstallatie.  Één keer per jaar worden de melders en besturingen onafhankelijk getest. In een onderhoudsrapportage worden metingen inzichtelijk gemaakt. Storingen moeten daarnaast ook binnen een gestelde tijd opgelost worden. 24 uur per dag.

Onderhoud en beheerderstaken beleggen bij EPM

Eigenaren van een installatie moeten door middel van beheerderstaken (maandelijks) controles uitvoeren. Door middel van beheerderstaken worden bijvoorbeeld doormelders getest. Beheerderstaken kunnen ook structureel door EPM worden opgepakt.

Wij zorgen maandelijks voor het juiste beheer van brandmeldsystemen. Door beheerderstaken extern te beleggen bespaar je op FTE’s en personeelskosten. Daarnaast heb je altijd een gespecialiseerde vakman in huis.

Wij ontzorgen op het gebied van brandveiligheid

  • Door jaarlijks preventief onderhoud.
  • 24/7 storingsdienst tot je beschikking.
  • Beheer van installaties via maandelijks beheerderstaken.
  • Certificeringen van brandmeldinstallaties.

 

Gecertificeerde brandmeldinstallaties

Afhankelijk van het gebruiksdoel moeten brandmeldsystemen gecertificeerd worden. Certificering vindt plaats door KIWA RTB. Een onafhankelijk certificatiebureau. Bij de meeste installaties vind jaarlijks certificering plaats. Tijdens certificering loopt de beheerder mee. Om zo direct knelpunten inzichtelijk te maken en te monitoren. Het gehele beheerstuk wordt op deze manier uit handen genomen.

Meer weten? Wij staan voor je klaar. Neem direct contact op.

Nieuws over beveiliging

Lees alle artikelen

Referenties beveiliging

Bekijk alle referenties