Bijna 30 procent van de ongelukken met elektriciteit ontstaat in de meterkast. Vanwege de gasleiding, die zich doorgaans in de meterkast bevindt, is het zeer riskant wanneer daar brand uitbreekt.

Elektrische apparaten in meterkast veroorzaken soms brand

“Onveilige situaties ontstaan door slecht onderhoud, slechte montage, overbelasting en opslag van brandbare materialen”, vertelt Harro de Langen, marketingmanager bij ABB Benelux. “Meestal gaat het om ondeugdelijke aanpassingen. Maar ook door aansluitingen die in de loop der tijd zijn losgetrild. Ook in de meterkast geplaatste elektrische apparaten veroorzaken overbelasting, kortsluiting, storing of brand.”

Kennis consument is matig te noemen

Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt zijn meterkast veilig tot zeer veilig, blijkt uit onderzoek van ABB. Volgens het bedrijf kan de veiligheid rondom de elektrische installatie echter fors beter. “De kennis over enkele belangrijke onderdelen zoals de aardlekschakelaar of overspanningsbeveiligingen is matig te noemen.”

Helft consumenten controleert groepenkast en aardlekschakelaar niet

Bij ruim de helft van de consumenten wordt de groepenkast nooit gecontroleerd. Een derde zegt deze periodieke controle zelf uit te voeren, terwijl 99 procent van de ongevallen in de meterkast juist ontstaat door toedoen van de bewoner. Ook de aardlekschakelaar wordt door 51 procent van de huurders en 39 procent van de woningeigenaren nooit getest. Bijna de helft van de ondervraagden weet niet waar een overspanningsbeveiliging voor dient en of ze er überhaupt een hebben.

Bron: Technische Unie