Accountantsbureau Rühl Haegens Molenaar houdt jaarlijks een benchmark onder 80 installateurs. Het gaat goed met de installatiemarkt, zo blijkt uit de cijfers. De gemiddelde omzet van de branche is het afgelopen jaar met maar liefst 29 procent gestegen. Maar het kantoor waarschuwt voor teveel optimisme.

Kostprijs in de markt stijgt

“Het grootste zorgenkindje is de stijgende kostprijs”, zegt Stefan van Maasakkers. “Het afgelopen jaar kon dat nog worden opgevangen door hogere prijzen te hanteren. De vraag is of die stijgende kosten ook in 2019 doorberekend kunnen worden naar de klant.” De oplopende kostprijs wordt vooral veroorzaakt door de stijgende loonkosten van eigen en ingeleende medewerkers. Van Maasakkers geeft installateurs de tip om er in de begroting rekening mee te houden dat de cao deze zomer verder stijgt.

Uit de benchmark 2018 blijft dat de kostprijs van een monteur inmiddels is opgelopen naar 59,60 euro per uur. Daarin zijn alle kosten berekend die een installatiebedrijf maakt. Om winst te maken moet een installatiebedrijf dus eigenlijk per uur meer vragen dan die 59,60 euro per uur. Hoewel een deel van de winst natuurlijk ook via marges op het materiaal binnenkomt. Andere tip van Stefan Maasakkers is om nu goed op de faalkosten te letten. “Door efficiënter te werken, stijgt je winst weer!”

Bron: Henk & Fred, editie 8