Service en onderhoud zonnepanelen

1. Hoe werkt een zonnepaneel?

Voor de werking van een zonnepaneel klik hier.

2. Als de zon weinig schijnt, krijg ik dan wel stroom?

Ook met een klein beetje (zon)licht kan elektriciteit worden opgewekt. Maar de opbrengst is natuurlijk het grootst als de zon flink schijnt. In Nederland krijgt het aardoppervlak dagelijks gemiddeld 2,7 kWh per m² aan zoninstraling.

3. Hoeveel stroom leveren zonnepanelen op?

Voor de hoeveelheid stroom die een zonnepaneel opwekt klik hier.

4. Hoe weet ik of mijn zonnepanelen stroom leveren, en hoeveel?

Of de panelen stroom leveren, is te zien aan het lampje op de omvormer. Als dit continue brandt, dan wordt er stroom geleverd. Hoeveel stroom er geleverd wordt, kunt u zien met de opbrengstmeter.

5. Wat gebeurt er met de stroom die mijn zonnepanelen opwekken?

De elektriciteit die de zonnepanelen opwekken, wordt direct gebruikt in de apparaten die u aan hebt staan. Uw koelkast bijvoorbeeld, de vriezer of de lampen. Als u meer stroom nodig hebt dan uw zonnepanelen leveren, dan betrekt u de rest van het elektriciteitsnet. Verbruikt u minder, dan gaat de zonne-energie die u niet zelf verbruikt, naar dat openbare net en draait uw meter terug. Uw energiebedrijf trekt die schone stroom dan af van uw energierekening.

6. Levert het systeem ook stroom als de elektriciteit uitvalt?

Nee. Het is niet veilig als uw zonnesysteem stroom kan leveren terwijl er geen netspanning is. Als u iets aan uw elektrische installatie wilt doen, schakelt u ook de netspanning uit. Stel dat uw zonnepanelen dan nog wel stroom zouden leveren, dan zou een gevaarlijke situatie ontstaan.

7. Moeten er dakpannen verwijderd worden als ik de panelen installeer?

Nee. De panelen worden door middel van dakhaken zwevend boven de dakpannen geïnstalleerd. De kabel gaat door het dak, u steekt de stekker in het stopcontact en u wekt uw eigen schone stroom op. Het is ook mogelijk een volledig dakgeïntegreerd systeem af te nemen bij EcoNed, waarbij de zonnepanelen fraai zijn verwerkt in de dakpannen.

8. Hoe moet ik mijn zonnepanelen onderhouden?

Zonnepanelen vereisen vrijwel geen onderhoud. De panelen regenen schoon. Wel is het verstandig om af en toe te controleren of op de panelen geen hardnekkig vuil zit. Zo ja, dan kunt u dit verwijderen met water en een zachte borstel.

9. Is het systeem weerbestendig?

Jazeker. Als de panelen op de juiste manier zijn aangebracht, zijn ze bestand tegen extreme weersomstandigheden: storm, hagel, sneeuw en zware vorst.

10. Hoe kan ik mijn zonnepanelen voordelig financieren?

De belastingdienst ziet het plaatsen van zonne-energiesystemen als woningverbetering. Daarom kunt u de aanschaf financieren met een extra hypotheek. De rente is fiscaal aftrekbaar. EcoNed biedt aantrekkelijke financieringsvormen aan waarbij u gelijk geld verdient met uw dak!

11. Moet ik voor een zonnepaneelsysteem een extra verzekering afsluiten?

Waarschijnlijk niet. Een zonnesysteem valt meestal onder de inboedelverzekering. Dan hoeft u geen aparte verzekering af te sluiten. Wel raden we u aan uw verzekeraar te informeren dat u dit systeem heeft geplaatst.

12. Wanneer levert EcoNed mijn zonnepeneelysteem?

Wij leveren het systeem binnen 4 tot 6 weken na betaling van de eerste factuur. Heeft u onze panelen mét installatie besteld, dan neemt de installateur contact met u op voor een leverafspraak.

13. Gaat de installatie ook door als het slecht weer is?

De installateur kan bij slechte weersomstandigheden zoals sneeuw of extreme regenval besluiten dat installeren te gevaarlijk is. In overleg met u zal hij dan de installatiedatum verzetten.

Recente referenties service en onderhoud

Bekijk alle referenties