Elektrotechnische installatie

Thermografisch onderzoek conform NPR 8040-1 is een contactloze manier van inspecteren. Door het uitvoeren van thermografisch onderzoek (warmtecamera/infraroodcamera) worden gevaren in de elektrotechnische installaties met als oorzaak temperatuur gedetecteerd, herkent en melding van gemaakt.

Ongewenste of onjuiste temperaturen in of nabij elektrische installaties worden vroegtijdig en nauwkeurig vastgelegd, door het maken van warmtefoto’s. Thermografisch onderzoek voorkomt daarnaast brand en legt pijnpunten bloot.

Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 8040-1

De NPR 8040-1 (Nederlandse Praktijkrichtlijn) geeft de voorwaarden aan voor het meten van temperatuur van bijvoorbeeld een component of aansluiting in de elektrische installatie door middel van thermografisch onderzoek.

Daarnaast stelt de praktijkrichtlijn ook eisen aan de inspecteur die het onderzoek verricht. Verder geeft de richtlijn duidelijkheid over hoe infrarood (IR) thermografie bij elektrotechnische inspectie dient te worden uitgevoerd.

Doel thermografische inspectie

Een thermografische inspectie waarborgt een veilige elektrotechnische (brand)veilige werk en leefomgeving. Door (aanvullend) thermografisch onderzoek blijft veiligheid te allen tijde gewaarborgd.

Thermografische inspecties komen voornamelijk in beeld bij het opstellen van een RI&E, of wanneer er door een verzekeraar om wordt gevraagd. De onafhankelijke inspectie-afdeling van EPM zorgt voor de uitvoering van onderzoek, maar ook het herstellen van gebreken.

Meer weten over onze thermografische inspectie? Onze inspecteurs beantwoorden graag je vragen!

Nieuws over inspecties

Lees alle artikelen

Referenties inspecties

Bekijk alle referenties