Toegangsbeveiliging

Toegangscontrole- en beheer focust zich op het gecontroleerd toegang verlenen tot panden, terreinen of ruimtes.

Toegangscontrole wordt in bedrijfsgebouwen en zorginstellingen gebruikt. Voor bijvoorbeeld zorginstellingen met een gesloten afdeling, is het heel gemakkelijk om met toegangscontrole te werken.

Toegangscontrole zorgt voor voordelen op het gebied van brandveiligheid. Zoals een aan- of afwezigheidsdetectie. Een praktisch voorbeeld hiervan is dat bij een brandmelding deuren open worden gesteld. In normaal gebruik dient toegangscontrole- en beheer vooral voor het bijhouden van aan- en afwezigheid.

Geavanceerde toegangscontrole bedrijfsgebouwen

De technologische ontwikkeling maakt zeer geavanceerde toegangscontrole mogelijk. Zo kan de toegang tot (een deel van) een bedrijfsgebouw alleen gelden voor bepaalde personen. Ook kun je de toegang tot een ruimte (zoals een magazijn, kantoor of systeemruimte) afschermen van de buitenwereld.

Vaste medewerkers, interieurverzorgers of expeditiebedrijven die ’s nachts goederen afleveren, krijgen dan geautoriseerd toegang. De meeste systemen werken hiervoor met badges en kaartlezers. Biometrische toegangscontrole is echter in opmars en kan de beveiligingsgraad flink verhogen. Biometrie is een krachtige techniek om personen automatisch aan unieke lichaamskenmerken te herkennen.

De logica van toegangscontrole

Toegangscontrole vertelt: wie (persoon), wat (mag het doen), waar (mag het in) en hoe laat (tijdsslot). De installatie van een toegangscontrolesysteem gaat via centrales via het IP-netwerk. Toegangscontrole systemen worden gehangen aan bedrijfsdatanetwerken.

Voorbeeld organisatie Doel toegangsbeheer
Watersportvereniging met haven en clubgebouw Toegang op terrein met hekwerk, kantines, douchen of materiaalruimtes. Op toegangspoorten controle via kaartlezer en uitlezer.
Fabrieken Medewerkers bepaalde toegang verlenen bij storingen. Maar ruimtes met regeltechniek of controlekamers geen toegang tot geven.

Beheer en onderhoud van toegangscontrole

Beheer en onderhoud van toegangscontrole is niet wettelijk vastgelegd. Daarom worden zaken preventief met onderhoud ondervangen, bijvoorbeeld: software-updates, vragen omtrent toegangscontrole of inrichting en reparatie van defecte apparatuur.

Verschillende manieren van toegangsbeheer

  • Persoonlijke code (pincode).
  • Pasjes en badges.
  • Biometrische toegangscontrole.

 

De mogelijkheden van toegangscontrole

  • Entrees van appartementencomplexen of parkeergarages.
  • Kantoorgebouwen.
  • Fabrieken specifieke ruimtes of afdelingen.
  • Ziekenhuizen, verzorgingscomplexen .

 

Meer informatie over de diverse mogelijkheden? Neem contact op!

Nieuws over beveiliging

Lees alle artikelen

Referenties beveiliging

Bekijk alle referenties