Toegangscontrole wordt op veel plekken en alle niveaus, binnen de gebouwde omgeving toegepast.

Zelfs in onze eigen woning! Veel woonhuizen hebben gecertificeerde sleutels. Deze sleutel is bijvoorbeeld geschikt voor een aantal of alle deuren en kunnen niet zomaar worden gekopieerd. Wat toegangscontrole verder inhoudt? Dat leggen we nu verder uit.

Wat is toegangscontrole?

Met toegangscontrole wordt aan een persoon  gecontroleerde toegang verleend tot een complex, pand, woning, niveau of verdieping. Wie, waar en wanneer is iedere keer de vraag.

Als wordt gecontroleerd of iemand naar binnen of naar buiten mag, op welke manier dan ook, dan is er sprake van (toegangs)controle.

Toegangscontrole op verschillende niveaus

Toegangscontrole kan gemakkelijk in verbinding worden gebracht met een van de volgende vormen:

  • Het verkrijgen van toegang op basis van autorisatie (gebouw dat verdeeld is in zones);
  • Het verkrijgen van toegang op basis van betaling (QR-code in bijvoorbeeld de bioscoop of theater);
  • Het vrijgeven van slagbomen van parkeervoorzieningen na betaling (middels barcode).

EPM richt zich in hoofdzaak op het verkrijgen van toegang op basis van autorisatie bij gebouwen.

Het doel van toegangscontrole

In de opbouw van de groep werknemers en/of gasten die zich in een gebouw bevinden, zijn er gradaties. Deze gradaties bepalen het niveau of liever de zone, waar personeel of gasten zich mogen/kunnen bevinden.

Om dit invulling te geven worden betreffende zones afgeschermd met systemen die toegang kunnen verschaffen.

Afschermen van zones

Het afschermen van zones kan op diverse manieren:

  • Elektronisch met kaarten en kaartlezers gekoppeld aan elektrische grendels.
  • Met een gecertificeerd sluitsysteem met de normale sleutel zoals wij deze al sinds jaar en dag kennen.

Als je de keuze voor mechanisch of elektronisch hebt gemaakt, helpt EPM je graag verder bij de keuze voor met name een elektronisch systeem. Dat is waar wij in kunnen voorzien als het gaat over de keuze. Wij realiseren al meer dan 60 jaar hoogwaardige techniek voor onze klanten.

Bij de keuze voor toegangscontrole ga je niet over één nacht ijs en wil je voor de komende jaren kiezen voor een systeem dat gemakkelijk is te onderhouden en daardoor up-to-date blijft.

De werking van elektronische toegangscontrolesystemen

Steeds vaker worden sluitsystemen van algemene zones voorzien van elektronische toegangscontrolesystemen. Voorbeelden van algemene zones zijn: de hoofdtoegang tot een pand en de bediening van deuren, inclusief afgeschermde ruimtes.

Elektronische toegangscontrole werkt op basis van een systeem met zogenaamde kaartlezers, die gekoppeld zijn aan software dat op maat is ingericht. Op basis van het programma kan toegang worden geopend middels een aan te sturen elektrische grendel. Feitelijk is dit identiek als een sluitsysteem met sleutels, maar nu elektronisch!

Heeft elektronische toegangscontrole nadelen?

Eigenlijk heeft elektronische toegangscontrole heel weinig nadelen. Een nadeel kan stroomuitval zijn. Meestal wordt dit opgevangen door het plaatsen van back-up batterijen.

Ook een nadeel kan zijn, dat deuren opensturen die in een vluchtroute zijn opgenomen, maar die gezien de belangrijkheid niet open mogen. Daarom is dan externe controle middels camera’s (zoals bijvoorbeeld CCTV) noodzakelijk om hier een oogje in het zeil te houden.

De voordelen van elektronische toegangscontrole

  • Flexibel en ieder moment van de dag aan te passen.
  • Slijtage is minimaal. Enige zwakke schakel is de mechanische grendel.
  • Veilig en aan te passen naar de eigen omgeving.

Elektronische toegangscontrole wordt overal en op alle niveaus toegepast. Bijvoorbeeld in: zorg, retail, kantoren en industrie.

Waarom zou je kiezen voor een sleutel, als een betere optie gecontroleerde toegangscontrole is? Daarmee kan je op ieder moment de status van toegang inzien. Dat kan al vanaf één lezer, of complexe gebouwen! Laat jezelf bijpraten. Wij staan voor je klaar!

Meer weten over toegangscontrole?

Ook interessant

Share this post

Comments

2

Laat een reactie achter