Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht medewerkers te laten werken met veilig elektrisch (hand)gereedschap. De ARBO-wetgeving verwijst naar de NEN 3140 als juiste inspectie methode. Waarom moet elektrisch (hand)gereedschap gekeurd worden? Dat lees je in dit blog!

Bij het keuren van elektrische arbeidsmiddelen komt de NEN 3140 keuring elektrische arbeidsmiddelen om de hoek kijken. De meest recente versie van de NEN 3140 is de NEN 3140+A3:2019.

Door een NEN 3140 elektrische arbeidsmiddelen keuring uit te laten voeren, weet je dat je werkt met betrouwbare elektrische gereedschappen. Het keuren van elektrisch gereedschap zorgt niet alleen voor zekerheid, maar ook betrouwbaarheid.

Wat is een elektrisch arbeidsmiddel?

(Elektrisch aangedreven) arbeidsmiddelen zijn hulpmiddelen die bij het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden worden gebruikt. Alle elektrische arbeidsmiddelen (hulpmiddelen) met een stekker dienen gekeurd te worden.

Voorbeelden van elektrische arbeidsmiddelen zijn: boormachines, breekhamers, kettingzagen, maar bijvoorbeeld ook: verlengsnoeren, frisdrankautomaten, vriezers en bladblazers. Voor bedrijven geldt dat elektrische arbeidsmiddelen gekeurd moet worden.

Is elektrisch gereedschap keuren verplicht?

Ja, elektrisch gereedschap keuren is verplicht. Dit staat beschreven in de norm NEN 3140. De Arbowetgeving verwijst naar de NEN 3140 als juiste inspectie methode. Ook is een werkgever verplicht zijn medewerkers met veilige apparaten te laten werken. Tenslotte waarborgt de NEN 3140 dat bij bedrijfsongevallen risico’s worden beperkt.

Er is geen controle of wetgeving die aangeeft hoe je thuis moet omgaan met elektrische (arbeids)middelen. Wel is er een CE-markering die aangeeft dat het product conform geldende richtlijnen veilig te gebruiken is.

Waarom is onderhoud aan elektrisch gereedschap belangrijk?

Veiligheid gaat boven alles! Zeker als je als werkgever zorgdraagt voor de arbeidsomstandigheden en veiligheid van medewerkers. Elektrisch gereedschap keuren is ook erg belangrijk, omdat de mensen die ermee dienen te werken, elektrisch gereedschap veilig moeten kunnen gebruiken.

De NEN 3140 keuring voor elektrische arbeidsmiddelen keurt alle appraten met een stekker. Hoe hoger het elektrisch risico, hoe vaker arbeidsmiddelen gekeurd moeten worden. De juiste frequentie wordt in samenspraak met de opdrachtgever besproken en vastgelegd.

Welke inspectie hoort bij het keuren van elektrisch gereedschap?

De NEN 3140 keuring voor elektrische arbeidsmiddelen let specifiek op de elektrische apparaten die worden gebruikt. Bij de keuring van elektrisch gereedschap worden alle elektrische arbeidsmiddelen met een stekker gekeurd en getest.

Redenen voor het keuren van elektrisch (hand)gereedschap

 • Mensen die ermee dienen te werken, moeten elektrisch gereedschap veilig kunnen gebruiken;
 • Het keuren van elektrisch gereedschap behoeft specifieke kennis.
 • EPM keurt conform de NEN 3140 norm elektrisch gereedschap.

Waar moet ik op letten als ik een elektrisch arbeidsmiddel aanschaf?

 • Staat er een CE (Conformité Européenne) keurmerk op het apparaat?
 • Is het geschikt voor professioneel gebruik?
 • Zit er een gebruiksaanwijzing bij?
 • Welke PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) moet ik gebruiken?
 • Zitten er beschadigingen op of aan het apparaat?
 • Werkt het apparaat naar behoren?
 • Werkt de ingebouwde veiligheid naar behoren?

Neem de tijd om het apparaat goed te bekijken, zodat je zeker weet dat je het veilig kunt gebruiken!

Wat zijn de risico’s als je elektrische arbeidsmiddelen niet keurt?

 • Elektrocutie door stroom voerende delen;
 • Ingebouwde veiligheden die niet meer functioneren;
 • Brandwonden als gevolg van vonkoverslag;
 • Explosiegevaar als gevolg van vonkoverslag;
 • Letsel door bewegende delen;
 • Letsel door wegschietende deeltjes;
 • Gehoorschade door schadelijk geluid;
 • Trillingen waar het menselijke lichaam aan wordt blootgesteld;
 • Verkeerd gebruik door geen instructie(s).

Kosten van een NEN 3140 keuring

De kosten van een keuring van elektrisch gereedschap zijn afhankelijk van: de omgeving, aantallen en andere afspraken omtrent de uitvoering van de inspectie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan of alle arbeidsmiddelen op één of meerdere plekken in het gebouw liggen. 

Kies voor de vakmannen van EPM bij het keuren van elektrisch gereedschap. EPM is dé inspectie partner van Zuidoost-Nederland. Bij EPM heb je één aanspreekpunt en professionele support. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Ook interessant

Share this post

Comments

3

 • Ik moest op mijn stage bedrijf het is een metaal bedrijf werken met een zaag waarbij de bescherm kap voor de roterende zaag kapot was niet alleen dat ook met een tap boor machine waar een geote sticker AFGEKEURD op stond mee werken. Mag dit of echt totaal niet ?

  Beantwoorden
  • Beste David,

   Alleen jij bepaalt of je met dat gereedschap (wil) werken. Jij moet je bewust zijn van eventuele risico’s en veiligheid.

   Voor de goede orde: op een toestel moet altijd een keuringssticker zitten die aantoont dat het apparaat veilig gebruikt kan worden.

   Vertrouw je het niet? Meld je dan bij jouw stagebegeleider. Hij bespreekt dit dan met het bedrijf waar je stageloopt. Wij kunnen hier helaas geen uitspraak over doen.

   Veel succes met je stage.

   Groet,
   EPM

   Beantwoorden

Laat een reactie achter