Een thermografische keuring of inspectie is een inspectie waarbij op basis van gemeten temperaturen van een installatie of machine bepaald wordt of er sprake is van een gevaarlijke situatie. Een inspectie mag alleen gebeuren door een Vakbekwaam Persoon (VP).

Uitvoering thermografische keuring

Thermografie wordt uitgevoerd met een infraroodcamera. Deze camera neemt infraroodbeelden op. Hierdoor worden temperaturen gevisualiseerd en gemeten, met de bedoeling om thermografische energie die een voorwerp uitstraalt om te zetten naar een warmtebeeld. Het warmtebeeld wordt zichtbaar gemaakt op een “thermogram”.

Thermografisch onderzoek is onderdeel van de NEN 3140 inspectie. Een thermografische inspectie is een aanvullende dienst om te onderzoeken of een installatie geen extreme temperatuurverschillen laat zien, die kunnen leiden tot brand. De NEN 3140 is meer gericht op arbeidsveiligheid. De verzekering vraagt vaak aanvullend om een thermografische inspectie. Iedere werkgever is aansprakelijk voor het welzijn van werknemers. Het doel van de Arbowet is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. Het is een logische stap om de NEN 3140 inspectie te combineren met een thermografische keuring.

Kosten thermografische keuring

De kosten voor een thermografische keuring hangen af van de volgende factoren:

  • Grootte van het object: aantal vierkante meter.
  • Soort object: kantoorpand, winkel, woonhuis, hotel etc.
  • Aantal verdeelkasten: iedere meterkast meet je apart. Meer meterkasten betekent dus ook hogere kosten.

Voorkomen is beter dan genezen. Voer je een thermografische keuring in een vroegtijdig stadium uit, dan bespaart dat hoge kosten achteraf. Ook kan een thermografische keuring een bepaald vermoeden bevestigen. Een thermografische keuring brengt problemen in kaart op het gebied van overbelasting en macro’s, slechte verbindingen of defecten aan componenten.

Offerte aanvragen

Benieuwd naar de kosten van een thermografische inspectie voor jouw installatie? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Keuringsrapport

Na uitvoering van een thermografische keuring leveren wij een rapportage op met gesignaleerde afwijkingen. Met foto’s worden de onderdelen gevisualiseerd.

Problemen signaleren met een thermografische keuring

Met een thermografische keuring kunnen een aantal problemen worden opgespoord:

  • Slechte verbindingen: een schroefverbinding kan los zitten waardoor er vonkwerking optreedt, en vonkwerking veroorzaakt temperatuurverhoging die dan gemeten kan worden.
  • Overbelasting van groepen: Een groep van 16A die continu met 16A wordt belast zal na verloop van tijd zware slijtage laten zien door temperatuurverschillen. Als je niets controleert kan de installatie toch in werking blijven. Controleer je niet dan kan het zomaar zijn dat een overbelasting gaat leiden tot brand of uitval die niet altijd gelegen komt.
  • Hotspots: hotspots zijn plekken in bijvoorbeeld hoofdschakelaars, waarbij de installatie ogenschijnlijk goed werkt maar overbelasting laat zien in de vorm van hitteontwikkeling.
  • Defecten: losse bedrading of een hotspot. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een contact slecht is in een component wat wijst op een defect

Praktijkrichtlijn NRP 8040

In de NPR 8040-1 staat omschreven hoe de gemeten temperatuur aan een component of verbinding geïnterpreteerd moet worden. Aan de hand van praktijkrichtlijn NPR 8040-1 kun je bepalen wat goed of fout is. Een juiste thermografische meting voldoet aan de nodige voorwaarden gesteld in de NPR 8040. Houd je je hieraan dan weet je wat je meet en kun je de juiste conclusies trekken.

Analyse en rapportage van een thermografische keuring

In de rapportage worden de geconstateerde meetwaardes vertaald in eventuele afwijkingen. Deze afwijkingen worden zichtbaar gemaakt met foto’s en andere bewijslast. De rapportage is de basis voor het herstel van vastgestelde gebreken.

Veelgestelde vragen over thermografisch onderzoek

We hebben de meestgestelde vragen over thermografisch onderzoek voor je samengevat. Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem in dat geval contact op met onze specialisten.

Wat kost een thermografisch onderzoek?

De kosten van thermografisch onderzoek hangen onder andere af van de volgende factoren:

  • Aantal verdeelkasten.
  • Oppervlakte.
  • Bedrijfssoort: kantoor/industrie/logistiek/retail.

Wordt er voor thermografisch onderzoek een certificaat afgegeven?

Nee, voor thermografisch onderzoek wordt geen certificaat afgegeven. Meestal is een thermografische keuring onderdeel van een inspectie, zoals de SCIOS Scope 10.

Ben ik verplicht om thermografisch onderzoek te laten doen?

Nee, dit ben je niet verplicht. Let op: het kan zijn dat jouw verzekering een thermografische als aanvullende eis verplicht stelt.

Kan ik een thermografisch onderzoek samen met een andere inspectie combineren?

Uiteraard kan dat. Je kan thermografisch onderzoek met verschillende inspecties combineren. Zoals bijvoorbeeld de SCIOS Scope 8 of 10.

Ook interessant

Share this post

Laat een reactie achter