Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is een keurmerk voor particuliere woningen. Woningen met dit keurmerk zijn voorzien van inbraakwerende maatregelen op zwakke plekken in de woning. Sociale veiligheid is hierbij ook een belangrijk aandachtspunt. De kans dat wordt ingebroken daalt door het Politiekeurmerk Veilig Wonen tot wel 80! Hoe langer een potentiële inbreker de tijd nodig heeft om binnen te komen, hoe sneller hij afhaakt.

Wat zijn de voordelen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

  1. Vertraging bij een poging tot inbraak, de kans dat het komt tot een inbraak is tot wel 80% gedaald.
  2. Korting op de verzekeringspremie behoort tot de mogelijkheden.
  3. Bij een advies komt alles aan de orde, inbraakwerendheid, beveiligingsverlichting rondom, maar ook de brandwerendheid komt aan de orde.

Is een Politie Keurmerk verplicht?

Nee, een Politie Keurmerk is nooit verplicht. Het keurmerk kan gezien worden als een aanvulling op de eisen in het Bouwbesluit. Deze zijn namelijk te summier. PKVW is hier een aanvulling op.

Veelgestelde vragen over een Politie Keurmerk

We hebben veelgestelde vragen over het Politie Keurmerk voor je op een rijtje gezet. Heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op.

Hoe krijg je het Politie Keurmerk?

Een afspraak met een PKVW-adviseur kan je behoorlijk op weg helpen. Deze adviseur controleert je woning aan de hand van een checklist. Hij bepaalt of je recht hebt op het Politiekeurmerk of dat met een aantal wijzigingen de woning alsnog kan voldoen aan de minimaal gestelde eisen.

Waarom is er een Politie Keurmerk Veilig Wonen?

Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) is in het leven geroepen omdat eigenaars/bewoners vaak geen idee hebben van de zwakke plekken in de schil van hun woning. Door een checklist van het PKVW kan iedereen aan de hand van materiaallijsten een beeld krijgen van de sterkte van de schil van de woning. Met de schil van de woning worden de gehele buitenzijde van een woning bedoelt. Dat is waar zwakke plekken zich bevinden. Voorbeelden van zwakke plekken bij een woning zijn: ramen, deuren, koepels, poorten van garages, kelderluiken enzovoorts.

Heeft het PKVW een geldigheidsduur?

Het Politie Keurmerk Veilig Wonen is 10 jaar geldig, vanaf de datum van afgifte.

Waaraan moet een woning voldoen om een Politie Keurmerk te krijgen?

PKVW richt zich op de inbraakwerendheid en sociale veiligheid. Voorbeelden daarvan zijn:

  1. Hang en sluitwerk moet zijn voorzien van een keurmerk SKG® of “V”logo.
    Dit geldt in hoofdzaak voor bereikbare ramen, deuren en koepels.
  2. Goed zicht vanuit de woning naar buiten.
  3. Rookmelders plaatsen volgens de veiligheidsnorm NEN 2555.
  4. Verlichting bij buitendeuren, met name de voordeuren. Oriëntatie verlichting is voldoende, hier hangt geen lichtwaarde aan vast.

De kosten van een Politie Keurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk kan je niet zomaar kopen. Om het certificaat te krijgen moet je woning eerst voldoen aan de actuele eisen. Een PKVW-beveiligingsadviseur zorgt dat de woning aan de eisen voldoet.

Wat de kosten zijn om aan de eisen te voldoen is afhankelijk van de mate waarin je woning nu al beveiligd is. Een beveiligingsadviseur kan je daar alles over vertellen.

Als je woning nu al goed is beveiligd, dan komt een inspecteur langs om de uitgevoerde werkzaamheden te controleren op deugdelijkheid, functionaliteit en sociale veiligheid. Op basis hiervan wordt er een certificaat uitgeschreven. De kosten van kunnen verschillend zijn, maar liggen in de meeste gevallen rond € 100,00.

Ook interessant

Share this post

Laat een reactie achter