Overal zijn camera’s.. Of dit nu in openbaar gebied is, zoals binnensteden of industrieterreinen, de werkvloer, het plaatselijke terras of zelfs nog dichter bij huis: je eigen straat. De hamvraag is: wat is wel en niet toegestaan?

Privacy en cameratoezicht

Camera’s zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Dit zal ook alleen nog maar toenemen. Maar, hoe zit het dan met onze privacy?

Daar waar cameratoezicht is, en dit opgenomen wordt, dient dit kenbaar gemaakt te worden, middels stickers of bordjes. In principe zelfs al, indien je gebruik maakt van een slimme deurbel met camera!

Camera’s om persoonlijke bezittingen te bewaken zijn toegestaan, zolang dit kenbaar gemaakt wordt en er geen openbaar gebied gefilmd wordt. Als het in beeld brengen van de openbare weg onvermijdelijk is, is het aan te bevelen om voor geavanceerde camera’s te kiezen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld de vensters van de buren afgeschermd worden of kunnen gezichten van personen onherkenbaar gemaakt worden.

Bewaartermijn van opgeslagen camerabeelden

Belangrijk hierbij, is ook de bewaartermijn van de opgeslagen beelden. In principe mogen camerabeelden niet langer dan noodzakelijk bewaard worden. In Nederland is dit vastgesteld op 28 dagen (4 weken). Een uitzondering hierop is als de betreffende beelden dienen in een bepaald onderzoek, of als er stafbare feiten op staan. In dat geval mogen ze bewaard blijven worden tot het betreffende incident afgehandeld is.

Ook interessant

Share this post

Laat een reactie achter