Wat is een beheerder brandmeld en ontruimingsinstallatie? Die vraag wordt beantwoord in dit artikel. Deze taak wordt aangewezen door de eigenaar van de betreffende installaties. Het is belangrijk om te voldoen aan wet- en regelgeving, maar het is ook een geruststelling dat iemand weet wat dat “kastje aan de muur” daadwerkelijk doet.

Wat is een beheerder brandmeld en ontruimingsinstallatie?

Een brandmeld en ontruimingsinstallatie dient te worden onderhouden en beheerd om de installaties in nominale staat te laten houden. Concreet betekent dit preventief onderhoud en borging van storingsopvolging door een onderhoudsbedrijf. Bij voorkeur een CCV gecertificeerd bedrijf.

Naast preventief onderhoud, dat veelal jaarlijks plaatsvindt, dient een beheerder van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie te worden aangewezen. Deze persoon dient in bezit te zijn van een opleiding en diploma in de richting van beheerder brandmeld en ontruimingsinstallatie. Bij voorkeur is dit iemand van de organisatie zelf, die het liefst vaak aanwezig is in het gebouw waar deze installaties zich bevinden.

De beheerder kan zelf de maandelijkse verplichte taken uitvoeren (elementen testen, doormelding testen, veranderingen in het gebouw en gebruik signaleren e.d.) maar is ook aanspreekpunt en begeleider voor diverse stakeholders. Denk aan het onderhoudsbedrijf, gemeente of een inspectiebureau dat (drie) jaarlijks komt certificeren. Tevens werkt hij het logboek bij dat behoort bij deze installaties.

Uitbesteding van de beheerderstaken

Steeds vaker zien we dat de beheerdersrol niet meer wordt aangewezen aan een persoon binnen de eigen organisatie, maar wordt uitbesteed aan een externe partij. Dit kan o.a. meerdere oorzaken hebben:

  • Er is geen beheerder voorhanden, of het past niet in (bestaande) functie profielen.
  • De organisatie besteed het liever uit aan een bedrijf om de taken te waarborgen.
  • Er zijn teveel installaties om te beheren en het is te complex.

Onze persoonlijke voorkeur is dat er een persoon uit de organisatie zelf het beheer uitvoert, echter is dit niet altijd mogelijk. Het uitbesteden van de beheerwerkzaamheden is een meer dan prima alternatief. Er worden duidelijke afspraken gemaakt met de externe partij wat de rol is als beheerder, aangezien we niet altijd op locatie zijn. Echter, met maandelijkse controles is een bevoegd medewerker aanwezig voor de vastgestelde taken en controles. Tevens kun je gebruik maken van expertise tijdens deze bezoeken.

Onze ervaring is dat grotere organisaties (met meerdere objecten en installatie) de waarborging van taken een geruststelling vinden. Betreft het één installatie bij één klant? Dan is het een pré dat wij maandelijks over de vloer komen. Wij zijn immers ook een aanspreekpunt voor vragen, aanvullingen en opmerkingen.

Heb je interesse in uitbesteding van de beheertaken? Neem contact op met onze specialisten.

Wij beheren meer dan 200 installaties door middel van uitbestede beheerderstaken.

Meer weten over onze aanpak?

Ook interessant

Share this post

Laat een reactie achter