Leuk dat je weer meeleest! In dit artikel vertellen we je graag meer over de het verschil tussen de NEN 1010 en NEN 3140 inspecties. Wat betekenen deze inspecties, wat zijn de verschillen en welke inspectie zet u waarvoor in?

De NEN 1010 inspectie is in het leven geroepen als leidraad hoe een elektrische installatie aangelegd dient te worden. De NEN 3140 inspectie wordt geadviseerd en ingezet voor het veilig gebruiken van deze aangelegde installaties.

Even de geschiedenisboeken induiken

De 1e druk van de NEN 1010 is voor het eerst verschenen in september 1940. Dit was een boekje op A5 formaat waar voor het eerst écht afspraken in waren gemaakt. Hierin stond beschreven hoe een elektrische installatie gemaakt moest worden. De laatste uitgave is in oktober 2015 gepubliceerd en is al geüpgraded naar een A4 boekwerk.

De NEN 3140 vindt zijn historie in het jaar 1963. Vervolgens zijn er vanaf dat jaar in totaal 5 uitgaves gepubliceerd. De laatste uitgebrachte versie, de NEN 3140+A3:2019, is de meest recente beschrijving. Hierin staat hoe we moeten werken nabij, aan of met elektrische objecten in het laagspanningsgebied. 

Om het verschil tussen de NEN 1010 en NEN 3140 inspectie te duiden, moeten we eerst de belangrijkste vraag beantwoorden. Wat is een NEN 3140 inspectie en wat is een NEN 1010 inspectie?

Wat is een NEN 3140 inspectie?

Een NEN 3140 inspectie heeft als doel het aanraakgevaar van elektrotechnische installaties veilig stellen. De NEN 3140 wordt ingezet om te kunnen voldoen aan de RI&E, zorgplicht en de Arbowetgeving. Eerder hebben we het al gehad over of een inspectie van een elektrische installatie verplicht is.

Wat is een NEN 1010 inspectie?

Bekijken we de NEN 1010 inspectie, hebben we te maken met een andere veiligheidsnorm. De NEN 1010 is vastgelegd in het Bouwbesluit 2012 en het opleverdocument. De NEN 1010 is gemaakt voor de elektrotechnische installatiebranche.

Deze norm is de veiligheidsbepaling voor laagspanningsinstallaties. De NEN 1010 wordt binnen de eletrotechniek gezien als dé bijbel waar alle afspraken in staan vermeld over hoe je een juiste installatie dient aan te leggen of aan te passen.

Wat is het verschil tussen de NEN 1010 inspectie en de NEN 3140 inspectie?

De NEN 1010 inspectie is normaliter een eenmalige inspectie die wordt gebruikt bij het (grootschalig) aanpassen of het aanleggen van een nieuwe elektrotechnische installatie. De NEN 3140 inspectie komt om de hoek kijken als periodieke inspectie voor de RI&E, de Zorgplicht, Arbowetgeving en soms voor verzekering.

Is een NEN-inspectie bij de wet verplicht?

NEN-normen zijn geen wetten, maar afspraken die voor en door de markt zijn gemaakt. Het doel hiervan is dat iedereen die een nieuwe installatie aanlegt, een aanpassing doet of de elektrische installatie uitbreidt, dit op dezelfde manier doet. Conform gemaakte afspraken die terug te vinden zijn in de NEN 1010.

Kan ik dan aan mijn installateur vragen of hij conform de NEN 1010 werkt?

Dit mag zeker gevraagd worden en adviseren wij zelfs. Sterker nog, je mag jouw installateur vragen naar een opleverdocument/rapport, waarin staat beschreven dat hij alles heeft aangelegd/aangepast conform de NEN 1010.

Je kan je voorstellen dat ook in de elektrotechnische branche bedrijven actief zijn die het niet zo nauw nemen met de regeltjes. Zoek dus vooraf goed uit welke elektrotechnische installateur je de opdracht gunt en maak vooraf goede afspraken.

Vraag direct jouw offerte voor een NEN 1010 of NEN 3140 inspectie aan

Onze accountmanager voorziet je graag van een passende aanbieding.

Waarom kiezen voor EPM als inspecteur?

EPM is méér dan 10 jaar actief in de inspectiewereld. Ons bedrijf en vakmannen hebben alle papieren en certificaten netjes op orde. Wij lopen met gemak door de diverse audits heen die de DEKRA bij EPM afneemt. We kijken vooruit, grijpen nieuwe kansen in de inspectiemarkt met twee handen aan, zoals de SCIOS Scope 10 en SCIOS Scope 12. Door onze ruime kennis in (eigen) huis kunnen we je voorzien van professionele dienstverlening. EPM is dé partner op het gebied van inspecties.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de NEN 1010 of NEN 3140 inspectie, of kunnen we je helpen met andere inspectiemethodieken, onderhoud of elektrotechniek? Je weet ons te vinden!

Ook interessant

Share this post

Laat een reactie achter