Elektrotechnische installatie

Elektriciteit zorgt voor wooncomfort. Bedenkt u maar eens dat deze bron van energie er niet zou zijn! Geen verlichting, geen verwarming, geen televisie, geen stofzuiger, etc. Elektriciteit is dus heel belangrijk voor de wijze waarop wij wonen en werken.

Het is echter wel van het grootste belang om verstandig en veilig om te gaan met elektriciteit. Hieronder geven wij u aantal tips.

Conditie van snoeren

Controleer regelmatig alle snoeren op beschadiging. Trek eerst de stekker uit het stopcontact en laat het snoer door uw hand glijden. Zo voelt u of er breuken, schaafplekken of sneetjes in zitten.
Indien u constateert dat bedrading en/of snoeren beschadigd zijn, vervang deze dan direct. Stel dit niet uit; de kans is groot dat u of een huisgenoot deze gevaarlijke snoeren toch weer gebruikt met alle risico’s van dien.

Restspanning

Maak geen elektrische apparaten open. Er kan, ondanks het feit dat de stekker uit het stopcontact is, nog restspanning aanwezig zijn.

Kinderen en elektriciteit

Wijs kinderen op het gevaar van elektriciteit. Zorg verder voor kinderbeveiligingen op de stopcontacten; uw installateur heeft ze op voorraad. Overigens zijn de SL-stopcontacten van Hager standaard voorzien van kinderbeveiliging.

Werkzaamheden in huis

Schakel bij werkzaamheden altijd in de meterkast de betreffende energiegroep uit en controleer of ook werkelijk alle stopcontacten en verlichtingspunten spanningsvrij zijn. Zo kunt u veilig schilderen, behangen, lampen wisselen of grote schoonmaak houden.

Badkamer

Gebruik geen elektrische apparaten vlakbij de douche of het bad. Een draagbare radio met een verlengsnoertje op de rand van het bad is echt levensgevaarlijk.

Verbouwing

Schakel bij verbouwing of uitbreiding van de woning altijd een erkend installateur in. Zo blijft de elektrische installatie veilig en betrouwbaar.

Haspel

Als u apparatuur die een zware belasting vragen op een kabelhaspel aansluit , dient u de haspel volledig af te rollen. Zo voorkomt u dat de kabel gaat smelten. Als de kabelhaspel opgerold blijft, wordt deze te warm. Op veel kabelhaspels staat overigens vermeld tot welk vermogen u ze kunt gebruiken.

 

Bron: Hager en elektricien in Drenthe